^Naar boven

 • 1 Koningsvogel
  De zilveren Koningsvogel uit 1617 is de trots van Schutterij St. Sebastianus. Hij werd waarschijnlijk in 1617 geschonken aan de schutterij door de toenmalige kasteelbewoners. Uit oude inventarislijsten is opgemaakt dat de vogel geschonken is bij het 50-jarig bestaan van de schutterij
 • 2 Al sinds 1567 paraat voor de gemeenschap
  Schutterij St. Sebastianus werd in 1567 opgericht en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Mheerder gemeenschap. Hoogtepunt van het jaar is voor de schutterij de driedaagse Broonk. waar de processie begeleid wordt en de tradities behorende bij de Broondagen in ere worden gehouden
 • 3 Schutterij van Mheer en de exercitie
  De Sebastianen van Mheer exerceren volgens de zgn. Oude Exercitie die door het Nederlands leger aan het begin van de twintigste eeuw werd beoefend. Een en ander gaat volgens het Reglement op de Exercitiën uit 1914
 • 4 Klaroenkorps van de schutterij
  De schutterij marcheert op de klanken van het eigen klaroenkorps. Onder leiding van Ad Knops worden niet alleen loopmarsen maar ook prachtige concertwerken ten gehore gebracht
 • 5 Schutterij en schieten
  Tijdens het vogelschieten, waarvan de winnaar voor één jaar Koning van de schutterij wordt, wordt geschoten op een houten vogel met de grote buks. Ook tijdens wedstrijden wordt met deze buks geschoten, maar dan op bölkes van 8mm bij 8mm.
21 mei

Zondag 21 mei 2023 organiseren wij een bondsfeest!


Schutterij St. Sebastianus Mheer

Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning

Actueel

Komende activiteiten:

1 okt Kienen bij Quanten
28 okt Ledenvergadering
5 nov Slipjacht

 

Europakoning en Europaprins

In het weekend van 20 en 21 augustus trok een delegatie van onze schutterij naar het Europees Schutterstreffen in het Belgische Deinze, bij Gent. Op zaterdag schoot onze koning Frank Omloo, net als alle andere koningen van deelnemende schutterijen, mee om de titel Europees koning. Helaas kwam hij niet door de voorronde. In de finale ging de titel voor het eerst naar een vrouw: Svenja Reher uit Münster kroonde zich tot Europakoning. Daarnaast ging ook de titel van Europees prins (een soort jeugdkoning tussen 16 en 25 jaar) voor het eerst naar een vrouw: Jannika Klos uit Kerpen, bij Keulen.
Op zondag liepen we in de optocht als één grote groep schutters uit Nederlands Limburg, met o.a. vijf schutterijen uit de gemeente Leudal die in 2018 het vorige E.S.T. georganiseerd hebben. Verder liepen ook schutters uit Geleen, Eys en Valkenburg met ons mee. Hoe mooi ook, toch zijn het schieten en de optocht slechts bijzaak. De ontmoetingen met andere schutters uit heel Europa staan voorop. Eén stak er ver bovenuit: met onze collega's uit Oekraïne. Alleen de mannen ouder dan 60 jaar mogen het land uit, vanwege de oorlog. Een van hun schutters was een orthodox priester die nog had gevochten in de Donbas, waardoor hij nu slecht ter been was. Het was een zeer emotionele ontmoeting, mede omdat onze koningin Diana uit Oekraïne komt. Ze vonden het dan ook geweldig dat zij in Oekraïense klederdracht de OLS-optocht heeft gelopen. De Oekraïense schutters kregen bovendien van de Europese schutterswereld een cheque van € 500.000 voor de oorlogsslachtoffers. Ook hebben we gesproken met de Oostenrijkse Prangerschützen uit Mondsee, die over twee jaar het Europees Schutterstreffen organiseren.

Oekraïense schutters op het EST 2022 in DeinzeSchutters uit Mheer op het EST 2022 in Deinze

Duitse schutters uit Beverungen op het EST 2022 in DeinzeOostenrijkse schutters uit Mondsee op het EST 2022 in Deinze

Hannes Senden wint erekruis

Het bondsschuttersfeest in Mechelen dat op zondag 14 augustus zou plaatsvinden, werd een paar dagen ervoor afgelast vanwege de verwachte extreme hitte. De persoonlijke schietwedstrijd op 13 augustus kon echter wel doorgaan. Zes dappere schutters uit Mheer trotseerden de verzengende hitte en namen het op tegen een kleine 100 tegenstanders. Eduard Rouwet wist met 85 rake schoten net niet de benodigde 100 schoten te behalen in de A-klasse. In de B-klasse lukte het Hannes Senden wel om de 50 benodigde schoten te treffen voor een erekruis. In totaal lukte het drie B-schutters om 50 punten te schieten en in de finale werd Hannes tweede, achter Jan Volders uit Sint-Geertruid en voor Alex Ritzen uit Wijlre. Giel Blom, eveneens uit Wijlre, won het kampioenschap bij de A-schutters.

Koningin Diana in Oekraïense klederdracht tijdens OLS-optocht in Meijel

Het O.L.S. werd twee jaar uitgesteld en op 3 juli 2022 was eindelijk de winnaar van 2019, Sint Willibrordus uit Meijel, aan de beurt om het Oud Limburgs Schuttersfeest te organiseren. Het terrein lag er prachtig en compact bij, de optocht was gezellig druk en het ideale weer maakte het feest compleet. Het was heerlijk om weer alle schuttersvrienden van heinde en verre te ontmoeten. Het was voor sommigen ook een eerste keer: Niek Senden liep voor het eerst als bordjesdrager mee, Aimé Wauthelé sloeg voor het eerst de overslagtrom en Rosalie Muijrers liep voor het eerst als marketentster mee.
Bovendien hadden we nog een verrassing: onze koningin Diana, die zelf uit Oekraïne komt, liep de optocht in Oekraïense klederdracht, met blauw-gele bloemen in haar hand en in het haar en met een bloemenpatroon op haar jurk. Op deze manier hopen we haar, haar familie en haar moederland te steunen in een vreselijke voortslepende oorlog.
We zouden haast vergeten dat er ook nog wedstrijden plaatsvonden tijdens het O.L.S. We deden niet mee aan de exercitie- en muziekwedstrijden, maar wel won onze tambour-maître Loe Senden de eerste prijs in de optocht. Bovendien is hij één van onze zes schutters die foutloos bleven. Daardoor mochten we op de zaterdag nadien terugkomen voor de finale, net als Wijlre, Eys, Vijlen en Ubachsberg die ook deel uitmaken van onze Bond Zuid. Helaas vielen veel zuidelijke schutterijen uit in de eerste ronde, zo ook wij. Slechts 11 van de 24 overleefden de eerste ronde: wij hadden dus een gedeelde 12e plaats. Wijlre kwam nog het verste met een 7e plek. Winnaar werd St. Martinus uit Born, waar volgend jaar dus het O.L.S. plaats zal vinden.

Op zaterdag 25 juni traden Roger Gubbels en Marianka Kropivsek in het huwelijk in de Sint Lambertuskerk in Mheer. Natuurlijk kon een erehaag voor onze kersverse zilveren jubilaris niet ontbreken. Wij wensen hen veel geluk samen.

Huwelijk Roger & Marianka

Eedaflegging generaal Wim Senden

Broonkmaandag 13 juni 2022 was in meerdere opzichten een bijzondere dag voor onze schutterij. Na twee sobere edities konden we weer in volle getalen onze voorgangers herdenken tijdens de schuttersmis. In deze mis vond bovendien een ceremonie plaats waarin Wim Senden officieel geïnstalleerd werd tot onze nieuwe generaal door het afleggen van de eed van trouw op het vaandel.
Generaal word je niet zomaar. Het is de hoogste rang binnen een schutterij en enkel de meest geroemde schutters worden tot generaal gekozen. Niet benoemd door het bestuur, maar gekozen door de leden. Toen Jef Willems in 2010 besloot te stoppen na tien jaar trouwe dienst als generaal, gaf alleen Jean Maussen zich op als kandidaat. Ook dat wil wat zeggen, want niemand achtte zichzelf waardig genoeg om de strijd met Jean aan te gaan. En zo werd op Broonkmaandag 2011 Jean Maussen geïnstalleerd als nieuwe generaal. In september 2021 besloot ook Jean dat het na ruim tien jaar genoeg was en net als Jef kreeg ook Jean de eretitel generaal buiten dienst. In oktober jl. werd op de ledenvergadering gestemd over de nieuwe generaal en Wim Senden won met een ruime meerderheid. In de afgelopen wintermaanden liet hij een nieuw uniform maken, niet met de lange zwarte jas en de steek op het hoofd zoals Jean, maar met witte broek en een sjako op het hoofd, zoals Jef. Zoals we Wim kennen, heeft hij hier een uitgebreide studie naar gedaan en is hij zelfs naar het legermuseum geweest zodat het uniform historisch verantwoord is. Het is overigens uniek in onze historie dat de twee vorige generaals aanwezig waren bij de installatie van de nieuwe generaal.
De generaals van Mheer:
- Pieter Beckers (1905 - 1939)
- Pierre Huijnen (1939 - 1958)
- Harrie Berndsen (1958 - 1968)
- Sjuf Lennarts (1969 - 1989)
- Sjeng Berndsen (1990 - 2000)
- Jef Willems (2001 - 2010)
- Jean Maussen (2011 - 2021)
- Wim Senden (2022 - heden)

Eedaflegging generaal Wim SendenDrie generaals

Koninklijke Erepenning

Schutterij St. Sebastianus Mheer
werd onderscheiden met de
Koninklijke Erepenning
b.g.v. het 450-jarig bestaan.

1567 - 2017

Copyrigcht © 2014 Schutterij St. Sebastianus Mheer