^Naar boven

  • 1 Koningsvogel
    De zilveren Koningsvogel uit 1617 is de trots van Schutterij St. Sebastianus. Hij werd waarschijnlijk in 1617 geschonken aan de schutterij door de toenmalige kasteelbewoners. Uit oude inventarislijsten is opgemaakt dat de vogel geschonken is bij het 50-jarig bestaan van de schutterij
  • 2 Al sinds 1567 paraat voor de gemeenschap
    Schutterij St. Sebastianus werd in 1567 opgericht en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Mheerder gemeenschap. Hoogtepunt van het jaar is voor de schutterij de driedaagse Broonk. waar de processie begeleid wordt en de tradities behorende bij de Broondagen in ere worden gehouden
  • 3 Schutterij van Mheer en de exercitie
    De Sebastianen van Mheer exerceren volgens de zgn. Oude Exercitie die door het Nederlands leger aan het begin van de twintigste eeuw werd beoefend. Een en ander gaat volgens het Reglement op de Exercitiën uit 1914
  • 4 Klaroenkorps van de schutterij
    De schutterij marcheert op de klanken van het eigen klaroenkorps. Onder leiding van Ad Knops worden niet alleen loopmarsen maar ook prachtige concertwerken ten gehore gebracht
  • 5 Schutterij en schieten
    Tijdens het vogelschieten, waarvan de winnaar voor één jaar Koning van de schutterij wordt, wordt geschoten op een houten vogel met de grote buks. Ook tijdens wedstrijden wordt met deze buks geschoten, maar dan op bölkes van 1cm bij 1cm.
Yes!

Hulde aan koningspaar Mikel & Celina


Schutterij St. Sebastianus Mheer

Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning

Actueel

Komende activiteiten:

4 nov Slipjacht
6 jan Winterkoningschieten
19 jan Maol
21 jan Sebastianuskermis

 

Het schuttersjaar 2022 is inmiddels afgesloten en alle ogen zijn al gericht op het nieuwe jaar 2023. Hier alvast een vooruitblik naar het komende schuttersjaar.
In juli 2022 won Sint Martinus uit Born het Oud Limburgs Schuttersfeest in Meijel. Zij zullen op 2 juli 2023 het volgende O.L.S. organiseren. Deelname is niet verplicht en dus stemmen onze leden elk jaar of we naar d'n Ouwe Limburger gaan en ook komend jaar is Mheer weer present. Het Zuid-Limburgs Federatiefeest is wel een verplichting, aangezien we bij een van de drie aangesloten bonden zitten. De afgelopen drie jaar is het Z.L.F. steeds uitgesteld, maar op 16 juli 2023 is Schimmert dan toch echt aan de beurt om een mooi Federatiefeest te organiseren.
In 2023 zijn er slechts twee bondsfeesten, waarover later meer, maar we hebben ook een uitnodiging ontvangen van onze zuiderburen uit Sint-Martensvoeren. Onze Belgische vrienden organiseren op 14 mei een schuttersfeest van de bond Berg en Dal, waar wij natuurlijk dolgraag heen gaan. Dit zal de opening zijn van een mooi schuttersjaar, dat we op een leuke manier willen afsluiten met onze (eerste!) deelname aan het schutterstreffen tijdens het Oktoberfeest in Sittard op zondag 15 oktober.

Schuttersfeesten 2023:
- 14 mei Schuttersfeest Bond Berg & Dal, Sint-Martensvoeren
- 21 mei Schuttersfeest RKZLSB, Mheer
- 2 juli Oud Limburgs Schuttersfeest, Born
- 16 juli Zuid-Limburgs Federatiefeest, Schimmert
- 3 september Schuttersfeest RKZLSB, Voerendaal
- 15 oktober Schutterstreffen Oktoberfeest, Sittard

U las net al dat er slechts twee feesten van de Bond Zuid zijn in 2023. Een daarvan wordt georganiseerd door onze naamgenoten van Voerendaal op 3 september. Het andere feest zal plaatsvinden in ons eigen Mheer: wij organiseren op zondag 21 mei het 256e bondsschuttersfeest van de RKZLSB. Wij zullen jullie de komende tijd regelmatig op de hoogte houden van nieuwtjes rond het schuttersfeest, of beter gezegd een schuttersweekend, want het worden drie dagen van feest en schuttersbeleving in Mheer:

Schuttersweekend Mheer:
- 18 mei, Vogelschieten
- 20 mei, Dag van de Cramignon
- 20 mei, Dorpsavond
- 21 mei, Schuttersfeest

- Donderdag 18 mei, Hemelvaartsdag - Het schuttersweekend begint met het Koningsvogelschieten. Wie wordt de opvolger van Frank Omloo? Of weet hij zelf de vogel naar beneden te schieten en zichzelf op te volgen? En wie wordt de nieuwe jeugdkoning? Krijgt Niek Senden een opvolger?
- Zaterdagmiddag 20 mei, Dag van de Cramignon - De Cramignon is een reidans die in de grensstreek tussen Maastricht en Luik wordt gedanst tijdens de kermis. In Wallonië heeft elk dorp een rode en blauwe harmonie en jonkheid en zij proberen elk zoveel mogelijk koppels aan hun Cramignon mee te laten doen, waarbij de dames gekleed gaan in prachtige kleurrijke galajurken. Aan de Nederlandse zijde is het minder officieel en veelal spontaan: iedereen kan aansluiten in een lange sliert die zigzag over de straten slingert. In 2019 vond de eerste Dag van de Cramignon plaats in Eijsden en in 2022 de tweede in Oupeye, België. Men is druk bezig om de Cramignon op de UNESCO-lijst te krijgen en een van de initiatiefnemers daarvan was Armand Opreij, die ons afgelopen jaar is ontvallen. Uitgerekend op zijn sterfdag zal de Dag van de Cramignon plaatsvinden in Mheer.
- Zaterdagavond 20 mei, Dorpsavond - De invulling van deze avond zal op een later tijdstip bekend gemaakt worden, maar we kunnen nu al verklappen dat het een avond voor én door de inwoners van Mheer zal zijn.
- Zondag 21 mei, bondsschuttersfeest - Het 256e bondsschuttersfeest van de RKZLSB zal plaatsvinden op de weilanden achter kasteel Mheer. Er zullen zo'n 20 schutterijen deelnemen aan de optocht door Mheer en aansluitend zijn er tal van wedstrijden voor muziek, exercitie en schieten op de feestweide achter het kasteel. Een unieke gelegenheid op een unieke locatie.
Deelnemende verenigingen:
- 15 schutterijen van de Bond Zuid: Sint Geertruid, Margraten, Valkenburg, Houthem, Strucht, Wijlre, Voerendaal, Ubachsberg, Simpelveld, Eys, Mechelen, Epen, Vijlen, Vaals
- Gastverenigingen: Noorbeek, Sint-Martensvoeren (B), Süggerath (D), Gronsveld, Eckelrade, klaroenkorps Amicitia Banholt

Koninklijke Erepenning

Schutterij St. Sebastianus Mheer
werd onderscheiden met de
Koninklijke Erepenning
b.g.v. het 450-jarig bestaan.

1567 - 2017

Copyrigcht © 2014 Schutterij St. Sebastianus Mheer